OPTIMATE 4 DUAL CANBUS DRUPPELLADER

€69.50

In winkelwagentje:

OptiMate 4 Dual
onderhoudslader


De OptiMate 4 acculader is het ultieme alles in een gereedschap voor 12V accuonderhoud. Diagnose, herstel, laden, tests en optimaal onderhoud worden automatisch uitgevoerd. De lader is 100% veilig en eenvoudig te gebruiken. Er zijn sinds 1995 meer dan 1,5 miljoen OptiMates geproduceerd.

Voordelen van de OptiMate 4 acculader:
- Optimaliseert vermogen en levensduur van de accu
- Redt “dode” accu’s
- Vroegtijdige waarschuwing voor accuproblemen
- Unieke test- en onderhoudscyclus
- Turboherstel voor een nog effectiever herstel van zwaar verwaarloosde, ontzwavelde accu’s;
- Een stijlvol nieuw bedieningspaneel met 10 led’s die uitgebreidere informatie en testresultaten weergeven;
- Een handige weersbestendige behuizing met geïntegreerde bevestigingslippen;
- Verbeterd energierendement waardoor de energiekosten gewoonlijk slechts een paar euro per jaar zullen bedragen.
- geschikt voor BMW motoren met optionele can bus kabel

De OptiMate 4 verlengt de levensduur van uw accu tot 400% en zorgt dat deze veilig is en weer gereed is voor maandenlang gebruik. Dit betekent minder afval, voor een beter milieu.

De lader zit in een weersbestendige behuizing en heeft een modern vormgegeven display met meerdere LED's. De OptiMate 4 controleert de kwaliteit van de accu. Daarnaast is nu afleesbaar met hoeveel Ampère de accu wordt geladen. Op de lader kan ook de status van de accu afgelezen worden. De acculader is beschermd tegen foutief aansluiten.

Bijgeleverd wordt een aansluitkabel met oogjes, een aansluitkabel met klemmen en optioneel is een Can-bus kabel. De kabel met oogjes is geschikt voor montage op de accu. De connector is voorzien van een spatwaterdichte behuizing. Het demonteren van een accu is zodoende niet nodig bij een motor. De acculader is spatwaterdicht en is voorzien van een muurbevestiging.

 

Can-Bus acculader
onderhoudslader

De accu in veel moderne (BMW) motoren zijn niet meer te laden met een standaard acculader. De Optimate 4 Dual acculader is hier wel voor geschikt. Het canbus-systeem is te vinden in BMW motoren vanaf 2006. Als je via de mini-sigarettenplug een normale acculader aansluit, dan wordt deze na ongeveer een halve minuut door de motor geblokkeerd. Dit is niet het geval bij de Optimate 4 Dual acculader, deze geeft continue een signaal zodat de accu optimaal geladen wordt.

Werking
onderhoudslader


De Optimate 4 acculader heeft het volgende volautomatische laadprofiel:

Stap 1. Circuit activatie: veiligheidstest
De OptiMate 4 moet zijn aangesloten op een accu (minimumspanning 2 V) om de uitgang te activeren.

Stap 2. Circuit activatie: functionaliteitstest
De OptiMate 4-microprocessor controleert het systeem op een correcte werking. De LED’s knipperen kort ter bevestiging.

Stap 3. Ontzwaveling en herstel van diep ontladen accu’s
Als de accu geladen kan worden door het normale programma dan zal dit plaats gaan vinden.
Indien de accu erg ontladen is (diep ontladen of gesulfateerd), zal de lader de accu pogen te laden met een herstelprogramma. Dit herstelprogramma heeft twee fasen. In de eerste fase is de spanning gelimiteerd tot 16V gedurende 5 seconden. Het programma schat in of de accu te herstellen is. Indien dit het geval is, zal het programma worden voortgezet met een gelimiteerde spanning van 16V totdat de lader inschat dat de normale laadprogramma kan beginnen of maximaal 2 uur.

Als de accu gedurende langere tijd erg ontladen is, probeert de lader de accu te laden met een unieke zeer verhoogde spanning. De Turbo fase van het herstelprogramma zal 5 seconde na aansluiting starten. De spanningslimiet is maximaal 22V. De stroomsterkte is beperkt tot een lage en veilige waarde. Indien de accu de stroom aanvaard, zal de laadspanning worden verminderd.

Indien nodig worden 1 of 2 stadia van hoge spanning (max. 22 V) doorlopen om verwaarloosde, lege, ontzwavelde accu’s in een oplaadbare toestand te brengen.

Stap 4. Normaal laadprogramma
Zodra de lader het kan, probeert hij de accu te bulk laden. Dit is meestal direct het geval na het aansluiten van de accu. De bulk laadstand levert een laadstroom van 0,8A. De accu wordt geladen tot 80% van de capaciteit. De lader levert maximumstroom tot de accuspanning het ingestelde niveau heeft bereikt. Bulkoplading is gebonden aan een maximumtijd. Het laden wijzigt daarna in absorptie.

Stap 5. Lading controle fase
Zodra de laadspanning als gevolg van de toenemende weerstand een waarde van 14,3 V bereikt, wordt de spanning gedurende 30 minuten beperkt tot 13,6 V terwijl de microprocessor de actuele spanning en de door de accu opgenomen stroom controleert. Bij dit unieke proces is de voltage gelimiteerd op een laag niveau. Indien nodig pulseert de lader de accu. Dit voorkomt sulfatatie en zorgt voor een betere accu. Zodra deze stap goed is doorlopen of na 48 uur begint de volgende fase. De lader detecteert op deze wijze of er geen verbruikers zijn die abnormaal veel energie verbruiken. Indien er een probleem is, geeft de lader dit aan op het display. Als deze stap succesvol is, begint de volgende fase.

Als het automatische circuit binnen 30 minuten constateert dat de verkregen lading nog niet optimaal is, gaat het programma opnieuw over tot volumelading en wordt het proces herhaald.

Stap 6. Test op ladingsbehoud
Wanneer uit de bewaakte parameters blijkt dat een optimale lading verkregen is (of nadat de tijdslimiet van 48 uur voor bovenstaande stadia verstreken is), wordt de eerste stroomlektest voor de accu (en het aangesloten systeem) gestart. Afhankelijk van de spanning die gedurende 30 minuten vastgehouden wordt, wordt 1 van de mogelijke 5 testresultaten door middel van 3 led’s weergegeven. Deze 30-minutentests worden elk uur herhaald tot de OptiMate 4 afgekoppeld wordt, zodat de statusweergave van de accu continu geactualiseerd wordt.

Stap 7. Onderhoudslading
Uiteindelijk gaat de lader over naar een onderhoudslading om de batterij op elk moment startklaar te hebben. De Optima is beveiligd voor overladen en zal de accu niet uitdrogen. Laat de Optimate gerust weken of maanden aan de accu hangen. Ook het elektrisch systeem van de motor loopt geen enkel risico. De microprocessor houdt alles in de gaten en regelt het hele proces zodat alles volautomatisch gebeurt.

Tijdens de afwisselende 30-minutenperiodes, bij een zwevende spanningsgrens van 13,6 V, wordt aan de accu een laadstroom (tot het maximum) aangeboden waaraan hij behoefte heeft om hem te beschermen tegen kleine aangesloten ladingen of stroomlekken en tegen natuurlijke zelfontlading.


 

Specificaties
onderhoudslader

De OptiMate 4 laadt de batterij op de juiste wijze. De lader controleert de status van de accu en controleert op defecte cellen.

• Maximale laadstroom is 0,8 A
• 48 uur tijdslimiet op alle test zodat er geen tijd en energie wordt verspild indien de accu defect is.
• 19 mogelijke LED indicaties op de 10 aanwezige leds.
• 5 mogelijke uitkomsten voor de uurlijkse controle van de accu. De status van de accu is gemakkelijk afleesbaar, groen, geel, rood.
• IP64 waterdichte behuizing met ingebouwde bevestiging.
• veilig onderhouden van uw accu door een half uur rust bij elk uur dat de accu verbonden is met de lader.
• De lader werkt zodra de Optimate verbonden is met een accu die minimaal 2V spanning afgeeft.
• Voldoet aan alle wettelijke normen (EN & IEC, CE)

 

Recovery
onderhoudslader

Alle OptiMate acculaders voorkomen desulfatatie en kunnen gesulfateerde accu’s pogen te herstellen. De Optimate 4 heeft een twee staps herstelfunctie. De recovery (16v) en turbo recovery (22v, maximaal 2 uur, alleen toe te passen als de accu niets meer doet) instelling. Voor diep-ontladen accu’s is de recovery mode aan te raden. Voor zeer diep ontladen en zeer gesulfateerde accu’s is de turbo recovery mode aan te raden. De lader selecteert zelf of de accu diep ontladen is. De turbo recovery mode wordt alleen geactiveerd als de accu niet aangesloten is op de motor.


 


  • Model: OPTIMATE4DUAL
  • Fabrikant: RMCP


Artikel is toegevoegd op dinsdag 30 november, 1999.

Roukama Hoofdsite
Copyright © 2018 Roukama Japparts Holland. Powered by Zen Cart
Roukama Hoofdsite